ČAPS ČAPS
ČESKÁ ASOCIACE PEČOVATELSKÉ SLUŽBY
 >> Edukační moduly pro neformální pečující >> Výživa

ČAPS: Edukační moduly pro neformální pečující: Výživa

EDUKAČNÍ MODUL PRO NEFORMÁLNÍ PEČUJÍCÍ VÝŽIVA SENIORŮ I PEČUJÍCÍCH OSOB Zpracovala: PhDr. Tamara Starnovská

Specifické potřeby výživy ve stáří

  • Menší porce jídel, ale všechny bohaté na živiny
  • Dobře a snadno konzumovatelné = měkké, menší kousky
  • Jakékoliv výpadky ve stravování je třeba ihned doplňovat
  • Nápoje trvale k dispozici – potřeba průběžně pobízet
  • Základem je jíst
  • Smetanové mléčné výrobky jsou vhodné
  • Maso denně je správně
  • Když maso nechutná, doplňte tvrdé sýry a vejce
  • Pokud není možné sníst celou porci, doplňte vhodný nutriční nápoj (vhodné složení mají výrobky prodávané v lékárně)
  • Výhodné jsou i mléčné výrobky a pudinky se zvýšeným obsahem proteinů

Výživné látky

  • Bílkoviny, tuky, sacharidy, které dodávají tělu energii (E)
  • Ostatní látky energii neposkytují, ale jsou pro organismus nepostradatelné a nenahraditelné -vitamíny, minerální látky, voda
  • Potřebujeme všechny ve vhodném správném poměru

Nároky na přívod živin

  • Sacharidy – 1g = 4,2 kcal = 17 kJ, doporučená denní dávka ve stravě je 50 – 55 % celkového množství E.
  • Tuky – 1g = 9,1 kcal = 39 kJ, doporučená denní dávka ve stravě je 30 - 35 % celkového množství E - VE STÁŘÍ VÍCE
  • Bílkoviny – 1g = 4,2, kcal = 17,2 kJ, doporučená denní dávka ve stravě je 12 – 15 % celkové denní dávky E - VE STÁŘÍ VÍCE

Zdroje plnohodnotných bílkovin

  • Maso jatečních zvířat, drůbež, zvěřina, ryby
  • Mléko a mléčné výrobky
  • Vejce

Zdroje neplnohodnotných bílkovin

  • Luštěniny
  • Obiloviny
  • Zelenina, brambory
  • POKUD JE POUŽÍVÁME, TAK JE MUSÍME DOPLNIT ŽIVOČIŠNOU POTRAVOU

Tuky

  • Jsou největším zdrojem energie
  • Rozpouštějí vitamíny rozpustné v tucích
  • Dělí se podle původu na tuky rostlinné a tuky živočišné, které obsahují cholesterol
  • Cholesterol plní v organismu důležité funkce, ve stravě ho tedy potřebujeme

Sacharidy

  • Kryjí 50 – 70 % veškeré energetické potřeby člověka
  • Dělíme je na jednoduché – cukr hroznový, ovocný, mléčný, řepný, sladový
  • Složené - škrob, glykogen, vláknina (30-35 g/den, pektinové látky)
  • PŘEDNOSTNĚ KONZUMUJEME TY SLOŽENÉ = PŘÍLOHY

Minerální látky a stopové prvky

  • Nejsou zdrojem energie, organismus je nedovede vytvořit, nelze je ničím nahradit
  • Základem pro stavbu kostí, zubů, tkání
  • Ve správně vyvážené stravě existuje i rovnováha mezi minerálními látkami a hlavně stopovými prvky

Vitamíny

  • Jsou to organické látky, nedodávají tělu žádnou E, ale jsou nezbytné pro téměř všechny životní funkce
  • Tělo si je nedovede samo vytvořit, proto je musíme přijímat v potravě
  • Při nesprávné skladbě stravy může dojít k nedostatku některých vitamínů, což se může projevit různými poruchami
  • Také dlouhodobé užívání polyvitaminových přípravků, může mít vedlejší škodlivé účinky

Voda a vodní rovnováha

  • Voda také nepatří mezi živiny, její přívod je nezbytně nutný a její význam ve výživě značný
  • Potřebná denní dávka tekutin je cca 2,5 litru
  • Jednoduché hodnocení – barva moči upozorní na nedostatek – čím světlejší barva, tím lepší pitný režim

Nejdůležitější informace na obalech potravin pro spotřebitele

  • minimální trvanlivost
  • údaje o složení
  • obsah energie
  • nutriční hodnoty

Doporučení ve změně kuchyňské úpravy

  • Je třeba se zaměřit na snížení ztrát vitamínů a jiných ochranných látek tzn. šetrné a rychlé zpracování
  • Preferovat vaření (v páře) a dušení, a tím zamezit tvorbě škodlivin při smažení na tuku; pečení a grilování využíváme jen občas
  • Důležitá je i správná volba tuku k přípravě jídla tzn. řepkový olej
  • Zachování podílu syrové stravy – zelenina a ovoce
  • Zvýšení spotřeby zeleninový salátů s olivovým či řepkovým olejem
  • Rozšíření sortimentu zeleninových a luštěninových jídel
  • VÝHODNÉ JSOU DŽUSY, SMOOTHIES, PYRÉ

Správný stravovací a pitný režim

  • 5 denních dávek; pauza mezi jednotlivými jídly max. 3 hod
  • 1,5 – 2 litry tekutin; vhodný výběr nápojů, přednostně bez cukru, nejlépe s přírodní ovocnou složkou
  • Alkoholické nápoje umírněně, nepřekročit 20 g alkoholu na den = 200 ml vína, nebo 0,5 l piva, 50 ml lihoviny
  • Při sestavování jídelníčku je třeba myslet na výběr potravin, jejich zpracování i četnosti konzumace

Důsledky nevhodného stravování

  • zhoršení zdravotního stavu
  • poruchy imunity
  • úbytek svalů a narušení schopnosti sebepéče či snížení hybnosti
  • snižování chuti k jídlu až k nechutenství
  • průjmy a zácpa

Na co se zaměřit při stravování seniorů

  • Strava by měla být pravidelná, rozvržení jídel se řídí potřebami seniora
  • Strava by měla být chutná a lákavá na pohled, aby podporovala chuť k jídlu
  • Důležitou roli hraje i kultura stolování (společnost, prostředí, dobře větraná místnost)
  • Ve stravě seniorů je třeba mnohdy počítat i s úpravou konzistence stravy – převedení do kašovité formy (mleté maso, bramborová kaše místo brambor apod.)
  • Strava vždy musí respektovat aktuální zdravotní stav

Kompenzační pomůcky pro stravování

  • Protiskluzné podložky
  • Speciální talíře (včetně vyhřívaných)
  • Speciální příbory
  • Polohování klienta podložením

Co může pomoci při problémech s nedostatečnou výživou

  • Při snížené chuti k jídlu je vhodné před jídlem vždy vyvětrat
  • Jídlo je vhodné podávat na oranžovém prostírání, na větších talířích, vhodný je i červený dekor či příbor. Obě uvedené barvy podporují chuť k jídlu
  • Porce na větším talíři působí jako menší a snáze se tedy sní
  • Jídlo je důležité vkusně servírovat, optimálně tak, aby i jeho skladba byla barevná (například posypat petrželkou, přidat kousek mrkve a brokolice (dobře uvařené jsou měkké a snadno konzumovatelné)
  • Pro snížené čichové a chuťové vnímání je vhodné využívat koření
  • Pokud doba jezení trvá déle, je vhodné teplé jídlo znovu přihřát, nebo využít speciální talíře
Leták Brožura
KONTAKTY

Česká asociace pečovatelské služby
U Trojice 1042/2
Praha 5, PSČ 150 00
Tel: 737 043 837, 731 078 693
e-mail: caps@caps-os.cz

Edukační program pro neformální pečující

Projekt reg. č.: CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_023/0000945
Edukační program pro neformální pečující

ČAPS: ČAPS, asociace, pečovatelské služby, pečovatelé, sociálně-zdravotní služby, terénní pečovatelé

Copyright © 2017 Česká asociace pečovatelské služby, Všechna práva vyhrazena
Created by UpFront